Sanaltur (Panoromik Görüntüler) Nasıl Yapılır?

virtual-tour

Özgür ÇAKIRCA
Webmaster
[email protected]

Merhaba arkadaşlar internette çok fazla kaynak olmasına rağmen dilim döndüğünce sanaltur (Panoromik görüntüler) ile ilgili bilgi ve tecrübelerimi burada paylaşacağım. (birde benden duyun istedim)
Fotoğrafa meraklı olan herkes iyi kötü panoramik çekim hakkında tecrübesi vardır resimlerin belirli aralıklara yan yana çekilmesinden oluşan panoramik resim kimilerini yetmemiş olacak ki böyle bir şeyi icat edesi gelmiş (Yatay)3600 * (Dikey)1800 lik alan oluşturacak küre şekilde resimlerin birleşmesi ile oluşturulur.
Sanaltur yapmak bilindiğin aksine çok kolay, aynı zamanda zevkli (saç baş yolduran bir zevk) iştir elinizdeki her türlü fotoğraf çeken cihaz ile yapabilirsiniz bu sadece oluşturduğunuz görüntünün kalitesini etkiler iyi kalite için iyi donanıma sahip olmak gerekiyor zaten yazının devamında zaman içerisinde bunlardan bahsedeceğim.
Sanaltur işine başladığım ilk zamanlarda bilgi bulabilmek hint kumaşı bulmaktan daha zordu şükür ki artık yeterli kaynak ve bilgi var bu işi yapmak isteyenler için. Ayrıca bu işi yapmak isteyen herkese bir şekilde takıldıkları noktalarda elimden geldiğince yardımcı oluyorum. Dileyenler Banadersanlat.com dan ulaşabilirler.
Panoramik 360*180 fotoğraf, mekân tanıtımı ve gerçekliğinizi ispatlamak için çok iyi bir araç insanlar mekânınızı sanki oradaymış gibi bulunabilirler inceleyebilirler belirli alanlara bırakılan hotpointler (sıcak nokta) ile açıklama resim videolar sayesinde turlarınızı daha etkileyici ve bilgi veren hale getirebilirsiniz.

panorama

Bu işteki bazı terimleri açıklayarak başlayalım, yazıların devamında anlam kargaşasının önüne geçelim,
HotPoint: Sıcak Nokta sanalturlar da ki tıklanabilir alanlara verdiğimiz isim, bu alanlar tıklandığında başka bir sahneye gidebilir, URL açabilir, Video oynatabilir, Resim çıkartabilir, Harita gösterebilir, Müzik çalabilir?
Nadir Pactch: Panoramik çekimlerimizdeki tripot bağladığımız alan zemin diyebiliriz ileride bolca kafamızı ağrıtacak photoshop kullanarak düzeltmeler yapacağımız, yama gerektiren alan.
Patch: Panoramik çekimlerde tepe noktasına verdiğimiz isim ve buda başımıza dert olacak.
Spherical : Küre şeklinde360*180 panoramik görsellere verdiğimiz isim.

Cylindrical: Tek eksende 360 derecelik lensimizin elverdiği genişlikteki panoramik çekim(güncel fotoğraf mak. Zaten bunu yapabiliyor.)

Cubical:  küre resmin aksine Küp şeklinde karelerden oluşan 360*180 panoramik çekim alttaki örnek gibi?

3B küresel panorama çekmek için gerekli ekipmanlar nelerdir?

  1. DSLR Fotoğraf Makinesi
  2. Ultra Geniş Açılı veya Balık Gözü Lens
  3. Panoramik Çekim Kafası
  4. Dereceli Rotator
  5. Tripot
  6. Kablosuz Tetikleyici
  7. Yazılımlar

TripodLegs

Yukarıda vermiş olduğum ekipmanlar hakkında geniş, neye göre alacağımız ekipmanları tercih edeceğimize dair yazıların devamı gelecek. Gerekli donanımı seçerken bilinçli seçim yapmanın ayrıntılarını öğreneceksiniz. Çok yakında?

1 Yorum

  1. çok teşekkürler. fakat hangi programı tavsiye edersiniz.

Yorumlar Kapalı.

Bana Ders Anlat © 2008-2022