Open office Calc Hesap Tablosunda Formül Düzeltme

İlk olarak hücrelere girdiğiniz formülünüzün bir türlü istediğiniz sayıyı bulamadığını varsayalım. Bunun için formülünüzü defalarca kontrol ettiniz ve doğruluğunu onayladınız. O halde, formülünüze parametre olarak verdiğiniz sayılarda bir sıkıntı var demektir. OpenOffice.org Hesap Tablosu sizin adınıza istediğiniz hedef değeri bulabilir. Nasıl mı? Gelin birlikte bir örnek üzerinden giderek inceleyelim.

Örnek olması açısından herhangi bir anlam ifade etmeyen bir tablo yapalım.

Tablomuzda gördüğünüz gibi rastgele sayılar var ve F sütununda bu sayıları birbirleriyle dört işleme tâbi tutan bir sonuç bulunuyor. İşte problem de tam burada başlıyor. Diyelim ki, F3 hücresinde 8900 görünmesi gerekirken başka bir sayı görünüyor. Formülü kontrol ediyoruz ancak formülümüz doğru. O halde formül içerisinde kullandığımız diğer sayılarda bir sıkıntı vardır. Bunu tespit etmek için Araçlar menüsündeki Hedef Ara seçeneğini kullanıyoruz.

Karşımıza yukarıdaki diyalog kutusu geliyor ve bizden Formül?ün bulunduğu hücreyi, bu hücrede elde etmek istediğiniz değeri ve bu değeri elde edebilmek için değiştirilecek hücrenin adreslerini soruyor. Örneğimizdeki gibi bilgileri giriyoruz.

Tamam düğmesine bastığımızda karşımıza D3 hücresinin başka bir sayı içermesi durumunda formülünüzün istediğiniz hedef sonucu vereceğini hatırlatan ve OpenOffice.org Hesap Tablosu?nun sizin adınıza bu değişikliği yapabileceğini söyleyen bir mesaj geliyor.

Evet düğmesine bastığınızda OpenOffice.org Hesap Tablosu sizin adınıza D3 hücresine bulduğu sayıyı giriyor. Artık tablomuzda daha önce 6 olan D3 hücresindeki sayı -125,15 oluyor.

Eğer Hedef Ara ile hatanın nereden geldiğini tespit edemediyseniz çareleriniz tükenmiş değildir. Bu durumda biraz dedektiflik yaparak formülümüze gelen değerlerin hangi hücrelerden geldiğini, herhangi bir hücrenin hangi formülleri etkilediğini görsel olarak takip edebilirsiniz. Bunun için tablomuzun C14 hücresine basit bir formül girelim.

Elbette normalde siz bu hücrede resimdeki gibi bir formül değil, formülün hesaplanmış sonucunu göreceksiniz. Şimdi C14 hücresini seçelim ve Araçlar menüsünden dedektif alt menüsünü açalım.

OpenOffice.org Hesap Tablosu (Calc) kullanırken karşılaşacağınız sorunları çözemediğinizde size yardımcı olacak çok fazla araç içeriyor. Menüyü incelediğinizde;

? Örnekleri İzle: Herhangi bir formülü etkileyen hücreler anlamına gelir ve formülü etkileyen tüm hücrelerden formüle doğru bir ok işareti çizer. Bu sayede formülünüzü etkileyen hücreleri oklar yardımıyla tespit edebilirsiniz.

? Örnekleri Sil: Bir önceki seçenekle tablonuza eklenen ok işaretlerini kaldırır.

? Bağımlılıkları İzle:
Herhangi bir hücrenin hangi formülü etkilediğini ok işaretiyle gösterir.

? Bağımlılıkları Kaldır: Bir önceki seçenekle tablonuza eklenen ok işaretlerini kaldırır.

? Tüm İzleri Kaldır: Tablonuzdaki tüm ok işaretlerini kaldırır.

Biz örneğimizde C14 hücresindeki formülümüzü seçerek Araçlar > Dedektif > Örnekleri İzle seçeneğini işaretliyoruz. OpenOffice.org Hesap Tablosu işaretlediğiniz formüle hangi hücrelerden bilgi geliyorsa, bunlardan formüle doğru oklar çizerek sorunu bulmanıza yardımcı oluyor.

Bazı durumlarda da bir hücre birden fazla formülü etkileyebilir. Bizim örneğimizde A5 hücresindeki sayı hem C14 hücresindeki formülü, hem de F5 hücresindeki formülü etkilemekte. Hücrenin kimleri etkilediğini görmek için, A5 hücresini seçiyoruz ve Araçlar > Dedektif > Bağımlılıkları İzle seçeneğini seçiyoruz.

OpenOffice.org Hesap Tablosu işaretlediğini hücreden, bu hücrenin etkilediği formüllere doğru oklar çizerek sorunu bulmanıza yardımcı olacak.

OpenOffice.org Hesap Tablosu (Calc) kullanırken karşılaşacağınız sorunları çözemediğinizde size yardımcı olacak çok fazla araç içeriyor. Bu makalemizde anlattığımız Hedef Ara ve dedektif fonksiyonlarıyla tablonuzdaki problemleri tespit edemiyorsanız çareler bitmiş değil. Yine Araçlar menüsünde yer alan Çözümleyici ve Senaryolar fonksiyonlarıyla daha detaylı çözüm yöntemleri sizlere sunuluyor.

Doğrudan OpenOffice.org ile problemlerinizi çözemediyseniz sizlere tavsiyem OpenOffice.org Türkiye sitesinde yer alan wiki, forum ve e-posta listelerini kontrol etmeniz olacaktır.

Bana Ders Anlat © 2008-2022