Pardus masa üstü duvar kağıdını değiştirme

Masaüstü bir sistemin en göz önünde bulunan ve en önemli bileşenlerinden biridir. Masaüstü (ortamı) tercihi, biçimi, düzeni ve arkaplan seçimi kişinin tercihleri ve zevkleri hakkında pek çok ipucu barındırır. Bilgisayarla ilgili kişilerle yapılan

röportajlarda genelde masaüstünüzden bir ekran görüntüsü alabilir miyiz sorusunun nedeni de bu bana masaüstünü göster sana kim olduğunu söyleyeyim düsturudur.

Bu nasıl belgesinde KDE 4’ünüzün masaüstü arkaplanını değiştirerek özelleştirebilmek için neler yapmanız gerektiğini bulabilirsiniz.

Birinci Yöntem

duvarkagidi1Masaüstündeki boş bir yere farenizin sağ tuşu ile tıklayın ve açılan menüden “Görünüm Ayarları” bölümünü seçin.

Açılan pencerede “Duvar Kağıdı” bölümünde “Resim” kipi seçiliyken ister Pardus’un ve KDE’nin kendine has duvar kağıtlarından birini, isterseniz de bilgisayarınızda sabit diskinize kayıtlı istediğiniz bir duvar kağıdını masaüstünüze arka plan olarak ayarlayabilirsiniz. Aynı bölümde “Renk” kipini seçer ve “Tamam” düğmesine tıklarsanız bu masaüstünde resim görünmemesini sağlayacaktır. Masaüstü arka planınızın sizin belirlediğiniz biçimde sürekli olarak değişmesini isterseniz yapmanız gereken tek şey “Slayt Gösterisi” kısmını işaretleyip “Ayarlar” kısmından da resimlerin hangi sıra ile, ne kadar süreliğine ekrana geleceklerini ayarlamaktır.

“Masaüstü Eylemi” bölümünde ise masaüstünüzün eski yapı olan Dizin Görünümü’nde mi yoksa KDE 4’le gelen yeni Plasma tabanlı yapı da mı olacağını seçebilirsiniz.

duvarkagidi2

“Yeni Duvar Kağıtları Al…” düğmesi size, ister Özgürlük İçin Tema, ister Kde-Look adresinden masaüstünüz için beğendiğiniz duvar kağıtlarını alma imkanı verir. Burada beğendiğiniz duvar kağıtlarını seçip “Yükle” diyerek sisteminize indirebilirsiniz. Daha sonra da bu pencereyi kapatıp yine “Duvar Kağıdı> Resim” bölümünden indirdiğiniz resmi bulup masaüstü arka planı olarak atayabilirsiniz.

duvarkagidi5

duvarkagidi3

İkinci Yöntem

Bunların dışında, masaüstünüze bir duvar kağıdını arka plan olarak atamanın bir başka basit yöntemi daha var(dı). Arka plan olarak atamak istediğiniz herhangi bir duvarkağıdının üzerine farenin sağ tuşu ile tıklayıp, “Eylemler> Masaüstü Olarak Ayarla” yolunu seçmek. Fakat hızlı bir geliştirme sürecinde olan KDE’nin 4 serisinde henüz bu altyapı oluşturulmadığı için bu özelliği bir süre daha beklememiz gerekecek.

KDE 4’te masaüstü arkaplanı ayarlamayı basitçe gördük. Tabii KDE 4’le gelen pek çok yenilik daha var. Masaüstünün günün saatlerine, hava durumuna göre değişmesi, farklı masaüstlerine olanak sağlayan masaüstü eylemleri bunlardan sadece birkaçı. Bu özellikler hakkında daha detaylı bilgi için Özgürlük İçin’deki KDE ve Plasma yazılarına bakabilirsiniz.

Pardus’un depolarında bulunan diğer masaüstü ortamı olan XFCE’de masaüstü arkaplanı değiştirmek için neler yapmanız gerektiğini ise XFCE’de Masaüstü Arkaplanı Ayarlama’dan öğrenebilirsiniz.

Bana Ders Anlat © 2008-2022