Gimp web filtreleri (ImageMap, Semi-Flatten, Slice)

ImageMap: Web sayfalarında kullanılan resimlerin bazı bölgelerinde “….. için  buraya tıklayın” şeklinde link içeren yazılar görürüz. ImageMap filtresi herhangi bir web tasarım yazılımına gerek kalmadan resim üstünde bunu yapmamızı sağlar. Filtre özelliklerini incelersek açılan pencerede üç bölüm vardır. Bunlar Seçim Aracı, Resim ve Link bölümleridir.

Seçim Aracı: En solda bulunan seçim aracı bölümünden dörtgen, yuvarlak

ya da çokgen seçim aracını seçiyoruz.

Resim: Resim üstünde istediğimiz bölgede seçimi yapıyoruz. Seçim yaptıktan sonra sonra yeni bir tanımlama penceresi açılır. Bu pencereden verdiğimiz linkin tipini (web sitesi, e-mail, FTP vs.) seçiyoruz ve adresi yazıyoruz.

Link: Eklediğimiz link ya da linklerin görüldüğü bölümdür. Burada yer alan linkleri değiştirebilir ya da silebilirsiniz.

Bu filtreyle örneğin bir Türkiye haritası üzerinde bütün şehirleri çokgen seçim aracını kullanıp seçebilir ve her şehrin İnternet sayfasına link verebilirsiniz. Belgeyi kaydetmek istediğinizde resim_adı.map adıyla kodların yer aldığı bir metin belgesi olarak kaydeder. Yani resim üstüne kayıt yapmaz. Yaptığı sadece resim üstünde harita oluşturmaktır. Bu kodlar HTML belgenize eklenecek olan kodlarıdır. Oluşan metin belgesinin uzantısını html yapıp İnternet tarayıcınızla açarsanız linkin oluştuğunu görebilirsiniz. Tabi resim ve html belgesinin aynı dizinde olmalı.

Semi-Flatten: Filtre, İndisli resimlerde saydam bölümlere geçişlerde alan rengi ile alan kenarındaki renk arasında geçişi sağlamada oluşabilecek problemleri çözmek için kullanılır. İndisli GIF formatı (0-255 alfa aralığında) tam saydamlığı destekler fakat yarı saydamlığı desteklemez (1-254). Yarı saydam bölgeleri ya tam saydam yapar ya da saydamsızlaştırır. Böylece anti-alising uygulayıp web sayfanıza koyacağınız logonuzu bozmuş olur.

Filtreyi uygulamadan önce Web sayfanızın arka plan rengini bilmek zorundasınız. Araçlar penceresinde yer alan FB / BG (ön plan / arka plan) renk ayarlarında BG rengini web sayfanızın arkaplan rengi ile aynı yapmalısınız.

Semi-flatten filtresi FG rengini alfa değerine bağlı olarak logo renginizle birleştirecek ve anti-alising doğrulaması yapacaktır. Bu arada ufak bir hatırlatma yapayım; filtrenin uygulanabilmesi için resminizin alfa kanalının olması gerekir. Eğer yok ise Katmanlar > Şeffaflık > Alfa Kanalı Ekle yolundan resminize alfa kanalı ekleyebilirsiniz.

Slice: Gimp?in sadece Linux sürümlerinde olan güzel bir filtre. Gimp ile hazırladığınız bir web şablonundan sizi hiç uğraştırmadan bir HTML belgesi oluşturuyor. Resimlerinizi önce istediğiniz yerlerinden dilimliyor sonra tablo kullanarak html belgesi olarak birleştiryor.

Filtreyi kullanmadan önce resminizin nerelerden dilimlenmesini istiyorsanız oralara kılavuzlar eklemelisiniz.Bunun için takip edeceğiniz yol şu şekildedir: Resim > Kılavuzlar > New Guide ile resminize yeteri miktarda yatay (horizontal) ve düşey (vertical) klavuzlar ekleyin.

Klavyeden M tuşuna bastıktan sonra bu kılavuzları fareyle resmin üstünde istediğiniz yere sürükleyebilirsiniz. Bu şekilde yatay ve düşey kılavuzları resmin nasıl parçalanmasını istiyorsanız öyle yerleştirin. Yerleştirme işlemi bittikten sonra Filtreler > Web > Slice yolunu takip edin. Açılan penceredeki seçenekleri inceleyelim :

Path for HTML export : HTML belgenizin oluşturulacağı dizini belirliyorsunuz.

Filename for Export: Oluşacak belgenin adını belirtiyorsunuz.

Image Name Prefix: Resimlere ait oldukları tabloya ait bir ön isimlendirme.

Image Format: GIF, JPEG, PNG dosya biçimlerinden birini seçiyorsunuz.

Seperate Image Folder: Eğer resimlerin HTML belgesinden ayrı bir dizin içinde olmasını istiyorsanız yes,  istemiyorsanız no ifadesini seçiyorsunuz.

Folder for Images Export: Resimlerin toplanacağı dosyanın adını yazıyorsunuz.

Space Between Table Elements: Oluşacak tablo hücreleri arasındaki boşluk miktarını belirtiyorsunuz.

Javascript for Onmouseover and Clicked: Eğer yes ifadesini seçerseniz filtre HTML kodu gibi bir de javascript kodu (fare resmin üstüne geldiğinde ) ekler.

Skip Animation for Table Caps: no ifadesini seçtiyseniz her bir tablo hücresine <ahref=’#’>…</a> şeklinde bir link ekler. yes ifadesi -ki öntanımlı değeri budur- seçiliyse ve iki yatay iki de düşey kılavuz varsa, ilk ve son satır ve sütunlara link eklemez. HTML belgesi oluştuktan sonra kwrite ile açıp bu linkleri düzenleyebilir ya da silebilirsiniz.

1 Yorum

  1. Özellikle resime html kodu anlatımı için teşekkürler

Yorumlar Kapalı.

Bana Ders Anlat © 2008-2022